UVODNA RIJEČ

Dolaskom u Dom za starije osobe Centar svaka osoba starije životne dobi može očekivati kvalitetan smještaj i prehranu, dobru njegu i brigu o zdravlju, ali prije svega profesionalno, brižno i ugodno osoblje.

Podržavajuća domska atmosfera olakšava prilagodbu naših korisnika na nove životne uvjete. Time se smanjuje osjećaj osamljenosti i razdoblje žalovanja za vlastitim domom. Brojne zanimljive i relaksirajuće domske aktivnosti gdje se „za svakoga pronađe ponešto„ prilika su za međusobno povezivanje i druženje, zabavu, pjesmu i smijeh, ali i za stvaranje novih prijateljstava koja obogaćuju život naših korisnika.

Za većinu starijih osoba rastanak od vlastitog doma i odlazak u dom vrlo je emotivan i stresan događaj. Zato je važno pažljivo se pripremiti za smještaj.

To znači da svaka osoba starije životne dobi treba na vrijeme promisliti kako će organizirati vlastiti život u slučaju nemoći ili bolesti i što treba učiniti da to postigne.

Prije donošenja odluke o smještaju dobro je razgovarati s članovima obitelji i drugim bliskim osobama , a ako ih nema preporuča se savjetovanje sa stručnjacima. To mogu biti socijalni radnici u najbližem domu za starije osobe ili centru za socijalnu skrb, ali i patronažna sestra ili nadležni liječnik koji imaju uvid u potrebe starije osobe.

Važno je znati da osim smještaja u dom postoje i druge mogućnosti podrške i pomoći osobama starije životne dobi. Radi se o uslugama pomoći u kući u obliku dostave gotovih obroka, nabave namirnica i lijekova, pomoći u održavanju osobne higijene i higijene prostora u kojem osoba živi. Uz druge izvaninstitucijske usluge ovakva podrška često puta omogućuje starijim osobama dug i kvalitetan život u vlastitom domu osobito ako uz to imaju i podršku svojih bližnjih. Ukoliko imate takve potrebe obratite se s povjerenjem socijalnoj službi Doma Centar gdje ćete dobiti iscrpne informacije i savjet.

Međutim, u slučaju kada starija osoba postane nemoćna i ovisna o tuđoj pomoći, a nema obitelj ili druge osobe da joj pomognu u zadovoljavanju svakodnevnih životnih potreba smještaj u dom je razumno rješenje i dobar izbor.

Prije toga Vas pozivamo da nas posjetite i da se u kontaktu s osobljem i korisnicima Doma sami uvjerite kako je Dom za starije osobe Centar pravo mjesto za Vas.

Vaše povjerenje mi ćemo sigurno opravdati.

S poštovanjem,

Štefica Karačić, dipl. socijalna radnica,
ravnateljica “Doma za starije osobe Centar”

ZADNJE OBJAVE

Najbolji u pjevanju

Na 23. među domskom natjecanju u pjevanju, u Domu za starije osobe Dubrava, između dvanaest predstavnika Domova za starije osobe, upravo naši predstavnici su osvojili prvo mjesto.