O NAMA

Naša vizija

Biti moderna ustanova koja je svojim znanjem, vještinama, zalaganjem i tehničkim uvjetima dostigla i primjenjuje najviše standarde institucijskih i izvaninstitucijskih socijalnih usluga za osobe starije životne dobi.

Naša misija

Pružanje najkvalitetnijih socijalnih usluga osobama starije životne dobi u Domu i lokalnoj zajednici uvažavanjem njihovih individualnih potreba.

Povijest Doma Centar

Davne 1893. godine,mladi, socijalno osviješćeni građani grada Zagreba, razmišljali su kako pomoći starim i bolesnim sugrađanima, koji su, svaki sa svojom tužnom životnom pričom ostali bez doma i prepušteni ulici.

Kako je prosjačenje oduvijek bilo društveno neprihvatljivo, odlučili su s osnovati „Društvo protiv prosjačenja“koje će se baviti ovim problemom. Na čelo društva postavili su tadašnjeg zagrebačkog biskupa dr.Ivana Krapac.

Nisu gubili vrijeme, unajmili su zgradu na periferiji grada, u Jelisavinoj ulici br.10 i u nju ubrzo smjestili 250 osoba. Desetljećima su skrbili o njima najbolje što su znali i umjeli.

Zgrada je s vremenom dotrajala, pa ju je valjalo srušiti i sagraditi novu.

Dom danas

Na istom mjestu, ali sada u strogom središtu hrvatske metropole, u Klaićevoj br.10 , nikla je 1989.godine nova, moderna građevina, koja je postala Dom starijim osobama koji su odlučili svoje pozne godine života provesti u društvu vršnjaka, uz pomoć i podršku brižnog i stručnog osoblja.

Prvi korisnici uselili su u sadašnju zgradu Doma u Klaićevoj 10 početkom 1990. godine. Objekt ima pet suvremeno uređenih etaža ukupne površine oko 8.000 kvadratnih metara . Okružen je vlastitim, lijepo uređenim zelenim perivojem. Može primiti 250 korisnika.

Na stambenom odjelu nudi se smještaj u jednokrevetnim sobama od kojih svaka ima balkon i vlastiti sanitarni čvor. Sobe su opremljene telefonom, SOS sustavom i priključkom za TV, a uskoro i sa besplatnim pristupom internetu.

Na odjelu za njegu i brigu o zdravlju korisnika, korisnici su smješteni u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe.

Posebno važna je usluga izvaninstitucijskih oblika skrbi i podrška starijim osobama u njihovom domu koja se pruža kroz uslugu pomoći u kući, dostavu gotovog obroka kao i u okviru Projekta Gerontološkog centra Grada Zagreba.

O iskazanom interesu za smještajem u naš Dom kazuje lista čekanja s 3.500 kandidata. Međutim, utješno je što tek manji dio, oko 10% kandidata želi odmah realizirati svoju zamolbu.

Osim ovog objekta Dom Centar od 1978.godine djeluje i na lokaciji Crnatkova 14. U tom objektu je smješteno 105 korisnika, od kojih 22 mjesta na stambenom odjelu, te 84 mjesta na odjelu za njegu i brigu o zdravlju korisnika. Stambeni odjel nalazi se na četvrtom katu zgrade i sastoji se od 10 soba (dvokrevetne i trokrevetne). Odjel za njegu i brigu o zdravlju korisnika nalazi se na 1, 2 i 3 katu zgrade, te se sastoji od 25 soba (dvokrevetne, trokrevetne i četverokrevetne).

Usluge se korisnicima pružaju prema I, II, III i IV stupnju, ovisno o njihovim potrebama i psiho fizičkom statusu.

Za što ugodniji i kvalitetniji život korisnika u Domu, u prizemlju Doma nalazi se novo uređen, prostor (90 m2), sa dnevnim boravkom, kuhinjom, kupaonicom i jednom sobom za korisnike. Dnevni boravak lijepo je uređen, multifunkcionalan, namijenjen za razne aktivnosti i druženja domskih i vanjskih korisnika, te održavanje seminara i edukacija. Radionice zdrave hrane, društvene igre, tečaj engleskog jezika, grupe dosjećanja, tjedne kronike, kreativne radionice, koncerti i slično, samo su neke od aktivnosti koje se tamo održavaju.

U dvorištu Doma, nalazi se mali, a li novo uređen park sa nadstrešnicom i klupama za sjedenje, te višenamjenskom spravom za vježbanje. Park se nalazi iza doma, u mirnom okruženju, te je pogodan za ugodan boravak korisnika na otvorenom.

U Dom se korisnici mogu smjestiti temeljem Ugovora o smještaju i temeljem rješenja nadležnog centra za socijalnu skrb.

Cijene smještaja u Crnatkovoj, prihvatljive su i za građane slabijeg imovinskog statusa.

Početkom prošle godine započeli smo prenamjenu prostora na II katu objekta u Crnatkovoj kako bi našim korisnicima oboljelim od demencije osigurali adekvatne uvjete i skrb u skladu s njihovim potrebama. Na taj način značajno će se povećati standardi kvalitete socijalnih usluga Doma Centar.

Više od 100 zaposlenih radnika Doma pomaže korisnicima da okruženi brigom, pažnjom i poštovanjem starenje i starost ispune kvalitetnim i ugodnom aktivnostima prilagođenim potrebama i interesima korisnika.

Dođite i uvjerite se. Mi smo vaš najbolji izbor!

KONTAKT

Adresa: Klaićeva 10, ZAGREB
Tel: +385 01 49 24 100 (centrala)
Fax: +385 01 49 24 160
E-mail: dom.centar@zg.t-com.hr


LOKACIJA CRNATKOVA

Adresa: Crnatkova 14, ZAGREB
Kontakt – socijalna radnica:
Tel: +385 01 63 84 330
Fax: +385 01 63 84 330
E-mail: dom.centar@zg.t-com.hr